Index Vakbarát Hírportál

Már létezik megoldás az olajömlésekre

2017. március 20., hétfő 15:12

Az Argonne nevű labor munkatársai egy különleges szivacsot fejlesztettek ki azzal a céllal, hogy azt hatékonyan lehessen bevetni olyan esetekben, mikor nyersolaj-ömlés szennyezi be a természetes vizeket, legyen szó tankerek vagy olajfúrótornyok balesetéről, vagy csak a kikötői szennyezés eltávolításáról.

Az Oleo nevű szivacs oleofil, vagyis az olaj felitatását elősegítő belső anyagát egy különleges fém-oxid felhasználásával alkották meg, az eredmény pedig egy olyan szivacs lett, amely a saját tömegének kilencvenszeresét tudja olajban felszívni és megtartani.

A vízből kivontatott szivacsból préseléssel még a felszívott olaj egy részét újrafelhasználható módon vissza is lehet nyerni, bár ez jelenleg még nem mondható általánosnak, ugyanakkor legalább van min javítani a következő öt évben. Az Argonne szakértői szerint nagyjából ennyi idő kell ahhoz, hogy a laboratóriumi körülmények között jól teljesítő szivacsból a való világban is alkalmazható eszköz legyen. Az viszont nagyon biztató hír, hogy az eddigi tesztek során használt próbadarabok annak ellenére sem mentek tönkre, hogy számtalanszor használták és vasalták ki őket.

Ez az utóbbi tulajdonság az, ami komoly áttörés lehet, az átlagos oleofil szivacsok és papírok egyszer használhatók csak, még akkor is ki kell őket dobni, ha az olaj egy része visszanyerhető belőlük.

Rovatok