Index Vakbarát Hírportál

Töréseket találtak a Curiosity kerekén

2017. március 22., szerda 14:32

Fontos leckét tanult meg a Curiosity a Mars felszínén: ha sokat vezetsz, elkopnak a kerekeid. Ez történt a Mars-járóval, egy új fotón két apró törést vettek észre a középső keréken.

Szerencsére ez nem akadályozza meg a rovert a haladásban. A NASA-nál úgy vették észre a hibákat, hogy a március 19-én készült képeket összehasonlították a január 27-én készített fotókkal.

Nem először találnak apró felverődéseket és karcolásokat a Curiosity kerekein, de a mostani törés az első kicsit komolyabb kár rajtuk. Jim Erickson, a Curiosity projektmenedzsere szerint nem kell aggódni, az összes kerék olyan állapotban van, hogy még sok évet kibírna.

A Curiosity mindegyik kerekének ötven centiméter az átmérője, negyven centi a szélessége. Alumíniumból készültek, a kerekek futófelülete bordázott, a bordák 0,64 centiméterre állnak ki. A Curiosity 2012-ben landolt a Marson. Eredetileg két évre tervezték a küldetését, de azóta is folyamatosan járja a bolygó felszínét és küldi az információkat és képeket a NASA-nak. Mostanáig 16 kilométert tett meg a Mars felszínén.

Rovatok