Index Vakbarát Hírportál

15 ezer éve sikítunk az egerek miatt

2017. március 27., hétfő 21:34

Az eddig véltnél jóval korábban, már 15 ezer éve megjelent az emberi közösségekben a háziegér – erre a felfedezésre Lior Weissbrod, a Haifai Egyetem kutatója és csapata jutott. Eredményeiket a Proceedings című magazinban mutatták be.

Eddig azt feltételeztük, hogy a háziegerek csak akkor kerültek közel az emberhez, amikor az 12 ezer éve áttért a mezőgazdálkodásra, de mint kiderült, már akkor felbukkant az egér az ember mellett, amikor a késő pleisztocén korban a vadászó és gyűjtögető emberek letelepedtek.  A felhalmozott élelemkészlet, így a vadon nőtt magvak, valamint az elszórt maradékok vonzották a rágcsálókat, foglalja össze a felfedezést az MTI.

Weissbrod és Cucchi tanulmányuk során Izrael öt lelőhelyén talált egérzápfogakat vizsgált: a fogak 11500 és 200 ezer éves kor közöttiek voltak. A zápfogak alapján felismerhető az illető egérfaj.

A szakértők úgy vélik, az első háziegereknek korántsem volt olyan rossz hírük, mint a ma élő egyedeknek: a mezőgazdaság elterjedése változtatta meg a kapcsolatot. Korábban a háziegerek profitáltak az emberből, de nem zavarták, csak később váltak kártékonnyá, és jelentettek konkurenciát a táplálékszerzésben.

Rovatok