Index Vakbarát Hírportál

A forró fürdő nem csak egészséges, de tornának is jó

2017. március 27., hétfő 17:14

Egy óra a 40 fokos vízben ugyanannyi kalóriát éget el, mint 30 perc séta, írja a Yahoo Dr. Steve Faulkner tanulmányára hivatkozva. A Loughborough Egyetem kutatója szerint a passzív melegítés ezen kívül gyulladáscsökkentő hatású és a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében is hatásos lehet.

A kutatás során azt vizsgálták, milyen hatással van forró fürdő a vércukorszintre, és mennyi kalória ég el ez idő alatt. A kísérletében 14, azonos vércukorszintű ember vett részt. A feladatuk az volt, hogy testhőmérsékletüket egy fokkal megnöveljék, ezt pedig két módon kellett elérniük: előbb egy óráig áztatták magukat a 40 fokos vízben, majd ugyanennyi ideig bicikliztek.

Az eredmények szerint a biciklizés jóval több kalóriát égetett el, mint a forró fürdő, ami nagyjából fél órányi sétának felelt meg. Ugyanakkor a vércukorszint 10 százalékkal alacsonyabb volt fürdés következtében, mint a biciklizés után. Továbbá a gyakran ismételt passzív melegítés gyulladáscsökkentő hatású, ami segíthet megelőzni az olyan hosszú távú betegségeket, mint kettes típusú diabétesz. 

Rovatok