Index Vakbarát Hírportál

Spenótlevélből faragtak emberi szívszövetet

2017. március 27., hétfő 16:08 | aznap frissítve

A spenót nemcsak egészséges és finom, de a legújabb kutatások szerint alkalmas lehet emberi szövetek, így például szívizom pótlására is, derül ki a National Geographic cikkéből, ami a Worcester Polytechnic Institute laborjaiban folyó kutatásról számol be.

A Biomaterials című szaklap májusi számában publikált kutatási eredmények rendkívül ígéretesek a sérült, károsodott szívizomszövetek gyógyítása terén. Eddig ugyanis nem nagyon találtak megfelelő módszert mesterséges szövetek előállítására, az eddigi eljárásokkal, például 3d-nyomtatással, csak nagy méretű szöveteket tudtak készíteni, a kisebb, hajszálerekkel átszőtt szövetekre nem volt megoldás.

A kifinomult érhálózat létrehozására nyújthat megoldást a worcesteri kutatók eljárása, amellyel spenótlevelekből állítanak elő egészen a hajszálerekig terjedő vérereket. Az eljárás lényege, hogy megfelelő biokémiai kezeléssel kivonják a spenótlevélből a könnyen lebontható növényi sejteket, ami után csak a szilárd, de kellően rugalmas cellulóz váz marad vissza, azaz a növény erezete, amin a tápanyagot szállítja a sejtekhez.

A spenótlevél cellulózvázát ezután emberi sejtfürdőbe áztatják, amivel emberi szövetet növesztenek rá. A kísérletek során a tudósok sikerrel áramoltattak művért a kapott mesterséges szövetben. Reményeik szerint a közeljövőben sikerrel tudják majd például a szívinfarktusban károsodott szívizmok gyógyítására használni az új módszert, ami más típusú levelekkel másféle szervek gyógyítására is alkalmas lehet.

Rovatok