Index Vakbarát Hírportál

Rostpor csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

2017. március 29., szerda 00:43

Ausztrál kutatók kimutatták, hogy magas rosttartalmú étrenddel csökkenthető a cukorbetegség kockázata. A melbourne-i Monash Egyetemen a világon elsőként mutatták ki, hogy az erjeszthető rostban gazdag étrend megakadályozza az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását az egereknél, írja az MTI.

A kutatók olyan egereken kísérleteztek, amelyeknél már kialakult a cukorbetegség, ám a nagy mennyiségű rostnak köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy az teljesen kifejlődjön. A rágcsálók a táplálékukra szórt por formájában kapták a rostot. Az anyagot az ausztrál kormány tudományos ügynöksége, a CSIRO fejlesztette ki.

A kutatócsoport elmondta, hogy a rostnak köszönhetően megnő a gyomorban azoknak a baktériumoknak az aránya, amelyek képesek az immunrendszer egészségének megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszó rövid láncú zsírsavakat (acetát, butirát) a rostokból előállítani.

A vizsgálatot vezető Charles Mackay szerint már tervben vannak az emberek bevonásával készülő tesztek is. Megjegyezte azonban, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás még messze nem elég ahhoz, hogy ekkora mennyiségű rost jusson a szervezetbe. Mackay ezért egy olyan étrend-kiegészítőt képzel el, amely az élelemre szórva nagy mennyiségű acetátot, vagy butirátot, esetleg mindkettőt biztosít, ami segíti a gyomor egészségének helyreállítását, valamint a gyulladásos betegségek megelőzését.

Ausztráliában mintegy 1,2 millió ember szenved cukorbetegségtől, jelenleg ez az ország egyik legnagyobb egészségügyi problémája.

Rovatok