Index Vakbarát Hírportál

Felajánlotta méhét ikertestvérének egy háromgyerekes anya

2017. március 31., péntek 15:33

Űttörő transzplantációs műtétet hajtottak végre a belgrádi egyetem gyermekklinikáján: egy 37 éves egypetéjű ikerpár tagjai közt ültettek át méhet. Szerbiában ez volt az első méhátultetés, és a világon első, amit egypetéjű ikerpáron végeztek, jelentette az N1 belgrádi televízió és Szerb Rádió és Televízió.

A műtétet nemzetközi orvoscsoport végezte a Mats Brännström, a göteborgi egyetem docense vezetésével: a belgrádi klinika orvosai mellett jelen volt három orvos a svéd klinikáról, három a Harvardról és három izraeli orvos is részt vett az operációban.

A szervátültetés elég hosszúra nyúlt: március 26-án vasárnap reggeltől, hétfő hajnalig tartott. A műtétre azért kerülhetett sor, mert a szerb ikerpár egyik tagja, egy háromgyermekes anya felajánlotta méh nélkül született testvérének a saját szervét, hogy ő is szülhessen gyermeket.

Zoran Radojičić, a Tyrš utcai klinika igazgatója nyilatkozata szerint a műtét gond nélkül lezajlott és a két nő jól van, a posztoperatív szakasz is rendben megy, azonban a szervátültetés sikeréről még korai lenne bármit is mondani. Az igazgató szerint évente 10-15 lánygyermek születik méh nélkül, és tíz évvel ezelőtt még álmodni se nagyon lehetett ilyen transzplantációról.

Mats Brännström hangsúlyozta, hogy ez volt az első eset, hogy egypetéjű ikerpár tagjai közt hajtottak végre méhátültetést. A svéd sebész elismerően nyilatkozott a belgrádi klinikán tapasztalt körülményekről, és az egyedülálló műtétre összehozott orvoscsapat felkészültségéről. Brännström szerint az a tény, hogy egypetéjű ikrekről van szó, nagyban hozzájárulhat a szervátültetés sikeréhez, mivel a két páciens szövetei szinte teljesen ugyanolyanok, ebből adódan elég jók az esélyei, hogy sikerül gyermeket szülnie az eddig méh nélkül élő nőnek.

Rovatok