Index Vakbarát Hírportál

Hatodik érzékével is vadászott a T-Rex

2017. március 31., péntek 12:59

Egy újonnan azonosított Tyrannosaurus dinoszauruszt vizsgálva kiderült: a zsarnokgyíkfélék orrát hiperérzékeny pikkelyek borították.

Egy 75 millió évvel ezelőtt élt Tyrannosaurus dinoszaurusz maradványait vizsgálva arra jutottak amerikai paleontológusok, hogy ennek a dinoszaurusznemnek volt hatodik érzéke is, írja a Gizmodo.

Az újonnan azonosított Daspletosaurus horneri faj koponyáját egy új, egyre terjedő módszerrel vizsgálták: a fosszíliákat még élő fajok, jelen esetben krokodilok csontozatával vetették össze. A komparatív analízis alapján arra jutottak, hogy ezeknek a dinoszauruszoknak, sőt az egész Tyrannosaurus nemnek, arcát, orrát hiperérzékeny pikkelyek boríthatták. Ebből adódóan olyan plusz érzékelésre tettek szert, ami nagyban segíthette őket vadászatkor a zsákmány felkutatásában, elejtésében – ebben pedig rokonaikra, a mai krokodilokra hasonlítottak.

A Tyrannosaurusok hatodik érzéke (a látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás mellett) a ragadozás mellett segíthette őket az utódgondozás, tájékozódás, társas viselkedés területén is. Ha újraforgatnák Spielberg klasszikusát, a Jurassic Parkot, akkor az új tudományos eredmények fényében kevesebb túlélő maradna a mozifilm végére.

Ideges ősgyíkok

A D. horneri első fosszilizálódott maradványait 1992-ben találták meg Montana államban, de csak a most közreadott tanulmány azonosította különálló fajként. Thomas Carr, a Carthage Főiskola paleontológusa szerint a Daspletosaurus horneri egyértelműen a Tyrannosaurusok nemébe tartozott, azaz két lábon járó kréta kori theropoda ragadozó volt, valamikor 66-94 millió évvel ezelőtt.

Csakúgy mint nembéli rokonai – például az Appalachiosaurus, Albertosaurus, Daspletosaurus, vagy a hírhedt Tyrannosaurus rex –, ez a csúcsragadozó is hatalmas koponyával bírt, amit masszív farokkal tartott egyensúlyban mozgás közben. A 2,2 méter magas és 9 méter hosszú ősgyík testét páncélhoz hasonlatos bőr borította, pofáján pedig nagy és lapos pikkelyek alkották a hatodik érzékszervet.

A maradványokat elemző tudósok azonosítottak egy olyan háromosztatú ideget, ami a legtöbb hatodik érzékkel bíró állatfajnál jelen van az arc- és állkapocscsontok környékén, és például mágneses és elektromos mezők, vibrációk érzékelésért felelős. A Tyrannosaurusoknál ezek az idegek a pofapikkelyekbe voltak beágyazódva, amitől az orruk egyfajta radarként működhetett.

Rovatok