Index Vakbarát Hírportál

Vigyázzon, mostanában őrültek a madarak!

2017. április 3., hétfő 13:30

Odafigyeléssel kezelhető a költési időszakban a saját tükörképük látványa miatt ablakokra, autókra támadó madarak problémája a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint. Mármint nem úgy, hogy pszichoterápiát folytatunk a Hitchcock-horrorfilm szörnyetegeivel, hanem úgy, hogy megvédjük őket attól, amire az evolúció nem készítette föl őket: a tükröződő felületektől.

Az üveg és a tükör a madarak számára értelmezhetetlen találmányok. (Ahogy a mozi is: az a mozgókép, amit mi folyamatosnak látunk, a madaraknak diavetítés.) Gyakran megesik, hogy nagy sebességgel belerepülnek egy ablakba vagy egy tükörbe. A legveszélyesebb a költési időszak. Ilyenkor világszerte megfigyelhető, ahogy a madarak az autók fényezését, visszapillantókat, szélvédőket, illetve házak és irodák ablaküvegeit csipkedik. De mint az eszelősök. Napokon át visszatérnek, órák hosszat harcolnak az ablakkal, néha egészen a végelgyengülésig, és mindent összeszarnak kopogtatás közben.

Költési időszakban a madarak területféltő magatartása fölerősödik: minden idegenben potenciális ellenfelet látnak. Mivel a természetben nem létezik annyira stabil és tiszta tükörkép, mint amilyet a tükrök vagy az üvegfelületek adnak, a madarak az alulfejlett kis agyukkal nem bírják fölfogni, hogy az nem egy riválisuk. Az evolúció erre nem készítette föl őket. A hormonoktol feltüzelt hímek néha órákon át harcolnak az ellenséggel, aki nem adja fel. Eközben nem esznek, nem pihennek, nem védik a területet a valódi riválisoktól, és nem segítenek a fiókák etetésében.

Az MME azt tanácsolja, a parkoló autók tükrét hajtsuk be, és ha tehetjük, takarjuk le az autó tükröződő felületeit. Az épületablakok tükröződése világos színű függönnyel csökkenthető, de tehetünk az ablak elé madárriasztót, például egy zsinórra kötött nejlonzacskót. Esetleg ragasszuk az ablakra egy ragadozómadár képét, az is működhet.

Rovatok