Index Vakbarát Hírportál

450 ezer éves Nagy-Britannia

2017. április 4., kedd 22:15

Földtörténeti szempontból Nagy-Britannia 450 ezer éve vált el a kontinenstől. A kétlépcsős folyamatot egy nemzetközi kutatócsoport mutatta be a Nature Communications című tudományos lapban. 

1. lépcső, 450 ezer évvel ezelőtt: Megnyílt a Doveri-szoros

Az Északi-tenger déli területeiről érkező nagy víztömegek hatására elkezdett széttöredezni az addigi összeköttetés. Az északi félteke nagy részét 450 ezer éve jég borította, az Északi-tenger Nagy-Britannia és Skandinávia közötti területe is jórészt fagyott volt. Az Északi-tenger déli részén nagy, jeges tenger keletkezett, melyet folyók és gleccserek tápláltak. A vízszint jóval alacsonyabban állt, mint napjainkban.

A mai La Manche-csatorna akkoriban egy száraz, folyók által szabdalt terület volt. A mai Doveri-szoros helyén egy mészkőből álló földhíd húzódott Nagy-Britanniától Franciaországig. Úgy működött, mint egy gát, amely a jeges tenger víztömegeit távol tartotta az alacsonyabban fekvő csatornától.

2. lépcső, 150 ezer évvel ezelőtt: Az áradások miatt megtörtént a teljes elszakadás

A kutatás során nagy figyelmet szenteltek a Dangeard-ároknak, mely egy óriási folyóvölgy a tengerfenéken a Doveri-szoros központjában. Ebben gödörszerű, több kilométeres átmérőjű és száz méter mélységű mélyedések találhatók. A szakértők szerint akkor keletkeztek, amikor a tenger vize nagy vízesések formájában áttört a mészkőhídon és erodálta a talajt.

A kutatók a Doveri-szoros fenekén egy másik struktúrát, az úgynevezett Lobourg-csatornát elemezve arra jutottak, hogy az pusztító áradások nyomán keletkezett. Vélhetően leszakadtak a szárazföldet akkor borító jégtakaró részei és a tengerbe zuhantak, a híd valószínűleg meggyengült a rázkódásoktól. Ez okozhatta a mészkőhíd összeomlását és az áradást.

A kutatók szerint a földhíd leomlása kétségkívül a brit történelem egyik legjelentősebb eseménye volt, mely a mai napig meghatározza a szigetország identitását, amikor a jégkorszak végével megemelkedett a vízszint és végleg elárasztotta a völgy fenekét, Nagy-Britannia pedig elveszítette fizikai kapcsolatát a kontinenssel. Ha ez nem történt volna meg, Nagy-Britannia ma is Európa része lenne.

Rovatok