Index Vakbarát Hírportál

Új pikkelykefélét találtak Németországban

2017. április 7., péntek 20:40

Európában eddig nem előforduló pikkelykefélét fedeztek fel biológusok a németországi Chemnitz városában - írja az MTI. Az önkormányzat pénteki közleménye "kisebb szenzációnak" nevezte a dolgot.

A Ctenolepisma calva nevű szárnyatlan rovarra a helyi természettudományi múzeum kutatóinak sikerült rábukkannia. Az állatot két helyen is megtalálták, egy lakásban és magában a múzeumban, így bizonyosra veszik, hogy nem véletlenről, hanem az egyébként trópusi faj európai terjedéséről van szó.

A pikkelykékről egyelőre keveset lehet tudni, először 1910-ben írtak róluk Ceylon szigetén. Németországban ötféle pikkelyke honos, köztük az általánosan elterjedt ezüstös pikkelyke is. A Chemnitzben most felfedezett pikkelykefélét a Lisszaboni Egyetem kutatóival közösen azonosították a német biológusok. 

A múzeum arra kérte a chemnitzieket, hogy figyeljenek az újfajta rovarra és ha lehet, küldjenek fényképet róla a múzeumnak. Leírást is adtak az azonosításhoz, eszerint a rovar fehéres színű és legfeljebb nyolc milliméteres.

A chemnitzi természettudományi múzeum május 4-től különkiállításon mutatja be az új fajok közép-európai invázióját.

Rovatok