Index Vakbarát Hírportál

Új felfedezések a Naprendszerről

2017. április 12., szerda 17:20 | aznap frissítve

A NASA csütörtökön bemutatja a legújabb felfedezéseit a naprendszerűnkben található óceánvilágokról, írja a CNN. Az adatokat a Hubble űrteleszkóppal és a Cassini űrszondával gyűjtötték, és remélhetőleg némi válasszal szolgálnak a földön kívüli élettel kapcsolatos kérdésekre.  

Óceánvilágoknak azokat a bolygókat és más égitesteket nevezzük, amelyek felszínét többnyire víz borítja. Ilyen például a Föld is, de rajta kívül ilyen a Jupiter három holdja - Európé, Ganümédész, Kallisztó -, a Plútó, a Neptunusz Triton- és a Szaturnusz Enceladus, Mimas és Titán nevű holdjai. Vélhetően a Mars és a Vénusz is óceánbolygó lehetett, még mielőtt az üvegházhatás és a sérülékeny légkör miatt elveszítették a vízkészleteiket.

Irány az Európé

Az óceánvilágok közül az Európé, a Jupiter negyedik legnagyobb holdja az, ami különösen foglalkoztatja a tudósokat. Az égitestet Galileo Galilei fedezte fel még 1610-ben, nevét Európé föníciai hercegnő után kapta, aki a görög mitológia szerint három fiút is szült az őt elraboló Zeusznak. A hold nagyobb a Plútónál és ami még fontosabb, hogy a jeges felszín alatt akár kétszer annyi sós folyódék is lehet, mint amennyi víz van a Föld óceánjaiban. 

A rengeteg víz magában hordozza annak a lehetőségét, hogy Európén kialakult valamilyen élet. Birtney Schmidt, a Georgia Tech asszisztens professzora szerint a Föld mellett a Jupiter holdjának van erre a legjobb esélye. A NASA ezért külön is vizsgálni fogja a holdat, az Europa Clipper a 2020-as években fog útjára indulni. 

Rovatok