Index Vakbarát Hírportál

Van néhány komoly különbség a férfiak és nők agyában

2017. április 13., csütörtök 09:24

Komoly különbségeket találtak a férfiak és nők agyában brit tudósok, írja a Sciencemag.com. A kutatók több mint 5000 ember MRI felvételét vizsgálták meg, 68 agyterület méretét hasonlítottak össze.

A korábbi tanulmányok alapján a tudósok azon az állásponton voltak, hogy a férfiak agya a testméretükhöz arányosítva is nagyobb, mint a nőké. Azt viszont már nehezebb volt vizsgálni, hogy pontosan mely területek térfogata jelentősebb, illetve ezek a különbségek hogyan befolyásolják a nemek viselkedését. Ráadásul a legtöbb kísérlet többnyire kis mintával - kevesebb mint 100 agy - dolgozott.

A University of Edinburgh pszichológusa, Stuart Richie a pontosabb eredmények miatt nagyobb mintával végezte a kutatásait: kikérte a UK Biobankból 2750 nő és 2466 férfi MRI scanjét. A betegek 44-77 év közöttiek voltak, az agyuk 68 különböző régiójának térfogatát vizsgálták a kutatás során.

A nők intelligensebbek, a férfiak könnyebben tanulnak és jobb a memóriájuk

Az eredmények alapján a nők agykérge szignifikánsabban vastagabb, mint a férfiaké. Ez a terület a tervezést, a logikus és elvont gondolkodást szolgálja, a vastagabb agykéreggel rendelkezők általában magasabb pontszámokat érnek el a kognitív és általános intelligencia teszteken. A férfiak agymérete ugyanakkor minden vizsgált kéreg alatti terület esetében nagyobb volt, beleértve a hippokampuszt (összetett információk, események memorizálása), amygdalát (érzelmi reakciók feldolgozása, memória, döntéshozatal), striátumot (implicit tanulás) és talamuszt (információfeldolgozás).

Azonban, amikor a kutatók a régiók méretét az agy méretéhez viszonyították, akkor azt kapták, hogy a 68 vizsgált régióból a férfiak csak 14 esetében rendelkeztek nagyobb térfogattal, míg a nők 10 régióban tűntek ki. Tehát összességében mégiscsak több az átfedés a két nem agya között, mint a különbség, olyannyira, hogy a kutatóknak is nehéz lenne megállapítani pusztán a leletek alapján, hogy egy-egy felvétel férfi vagy női agyat ábrázol.

A menopauza még bekavarhat

Amber Ruigrok, a Cambridge neurológusa szerint a tanulmány mérete miatt az eredmények meggyőzőek, azonban van egy fontos aspektus, ami még szerepet játszhat: a menopauza. A klimax okozta hormonális változások ugyanis bizonyítottan változtatnak az agy struktúráján, és mivel a vizsgált nők 44-77 év közöttiek voltak, ez is befolyásolhatta az eredményt.

Rovatok