Index Vakbarát Hírportál

A diétás üdítők növelhetik a stroke és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét

2017. április 24., hétfő 16:08

A diétás üdítőitalok napi szintű fogyasztása növelheti a demencia és a stroke kialakulását egy amerikai tanulmány szerint. A kutatás tíz év adatait összegzi. 

Az egészséges életmód egyik alapja, hogy le kell mondani az agyoncukrozott üdítőkről. Csakhogy ezek népszerű és menő termékek – így adja magát, hogy olyan üdítőket kell készíteni, amik nem tartalmaznak cukrot, de ugyanolyan finomak: így jönnek képbe az édesítők

A leggyakrabban használt energiamentes, mesterséges édesítőszerek a szacharin, az aceszulfám-K és az aszpartám. Ezeket régóta használják már az élelmiszeriparban (a szacharint több mint 120 éve) és természetesen többször is felmerült, hogy esetleg rákkeltő hatásúak vagy egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak. Erre idáig nincs meggyőző bizonyíték, a mostani tanulmány is megerősítésekre vár. 

Háromszoros az esély a stroke-ra

A kutatás tíz évig tartott több mint négyezer résztvevővel: 2888, negyvenöt évnél idősebb embernél vizsgálták a stroke, 1484, hatvan évnél idősebb résztvevőnél pedig a demencia jeleit. Az eredmények szerint azoknál, akik napi szinten fogyasztottak diétás üdítőt, közel háromszor nagyobb volt az esély a stroke (2,96) és demencia (2,89) kialakulására, mint azoknál, akik hetente maximum csak egyszer ittak. 

Hasonló kapcsolatot nem mutattak ki a cukrozott üdítőkkel végzett kutatások során (bár azok bizonyítottan cukorbetegséget és elhízást okozhatnak). Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a kutatást vezető Matthew Pase, a Boston University School of Medicine neurológusa szerint az eredmények egyelőre csak at mutatják, hogy lehet kapcsolat a diétás üdítők és a betegségek kialakulása között.

Jobb a víz

A kutatásnak a nagy időintervallum és a nagyszámú résztvevő ellenére is voltak korlátjai. A résztvevők többsége fehér volt, kevesebb normál üdítőt fogyasztottak, mint diétásat, és hiába próbálták figyelembe venni a nemet, kalóriabevitelt, diétát, fizikai aktivitást és a dohányzást, így sem sikerült konkrét bizonyítékot találni. 

Az azonban egyértelmű a kutatók szerint, hogy se a hagyományos, sem a diétás üdítők nem egészségesek, és még véletlenül se váltson vissza senki az édesítőszeresről a cukrosra. A legegyszerűbb és legjobb megoldás, ha vizet iszunk.

Rovatok