Index Vakbarát Hírportál

Lassan elfogynak a NASA űrruhái

2017. április 27., csütörtök 15:54

A NASA több mint kétszázmillió dollárt költött a következő generációs űrhajósruhák fejlesztésére, de még évekre vannak attól, hogy ezeket tényleg használni is tudják. Ami azért probléma, mert a mostani ruhák már eléggé megviseltek.

A NASA közzétett egy dokumentumot az űrruhák helyzetéről, amelyben hosszasan írnak a problémákról. A Nemzetközi Űrállomáson az űrhajósok által használt jól ismert fehér űrruhát negyven éve tervezték. Ezekkel az űrruhákkal járnak most is űrsétákra.

A gond az, hogy egy ruha szavatossága nagyjából 15 év lett volna, ami már régen lejárt. Ami azt is jelenti, hogy a meglévő készlet bizony jócskán kiöregedett. Legtöbbjüknek semmi baja, de néhánnyal akadnak már gondok.

Az Engadget beszámolója szerint néhány űrhajós arra panaszkodik, hogy ég a szeme a sisakban. Mások a kesztyűk sérülésére panaszkodtak. Az egyik legkomolyabb hiba 2013-ban történt, amikor az egyik űrhajós majdnem belefulladt a ruhájába egy űrséta alatt, mert a ruha hűtőfűtő rendszerében lévő víz elárasztotta sisakját. Szerencsére nem történt komoly baj.

Az eredeti 18 ruhából mára már csak 11 maradt, ami nagyon kevés. A dokumentumban azt írják, lehet nem is húzzák ki a ruhák 2024-ig, amikor nyugdíjba küldik az űrállomást. De attól is tartanak, hogy az új generációs ruhák nem készülnek el addig, főleg mert ugye megvágták a fejlesztési költségeket az új költségvetésben.

Főleg akkor lehetnek problémák, ha a Nemzetközi Űrállomás küldetését meghosszabbítják 2028-ig, ugye ez a lehetőség is felmerült.

Rovatok