Index Vakbarát Hírportál

Bolygóról bolygóra ugorhat az élet a TRAPPIST-1-ben

2017. április 28., péntek 17:38

A University of Chicago kutatóinak tanulmánya szerint ha van élet a február végén felfedezett TRAPPIST-1 rendszerben, lehetséges lenne bolygóról bolygóra szállítani azt – írja a Digital Trends.

Sebastiaan Krijt, a tanulmány elkészítésében résztvevő kutató azonban elmondta, ehhez több feltételnek is teljesülnie kell:

Ez az elmélet egyébként pánspermia néven ismert, egyes kutatók szerint a földre is egy aszteroida segítségével juthatott el az élet. Krijt ebből az elméletből merítette az ötletet ahhoz, hogy a februári bejelentés után teszteket végezzen a rendszer modelljével.

A kutatók számos szimulációt végeztek a TRAPPIST-1 bolygóiról távozó meteoritokkal és összesen nagyjából 100 ezer lehetséges röppályáig jutottak. Ebből kiderült, hogy megfelelő körülmények mellett 

akár 10 év alatt átköltözhet az élet egyik bolygóról a másikra.

Krijt azt persze elismerte, hogy – ahogy fentebb olvasható – egyszerre több feltételnek is teljesülnie kell, arra pedig elég kicsi az esély, hogy ez megtörténik. Ennek ellenére a kutatásból az látszik, hogy mivel a rendszer minden bolygója közelebb kering a TRAPPIST-1 csillaghoz, mint amilyen közel a Merkúr kering a Naphoz a mi naprendszerünkben, könnyebben lehetne kivitelezni ott, mint itt.

Rovatok