Index Vakbarát Hírportál

Tesztoszterontól hoz gyors és rossz döntéseket a férfi

2017. április 30., vasárnap 09:59

Helyesen ábrázolták a hollywoodi filmekben a macsó öntörvényű cowboyokat és zsarukat, akik általában először lőttek, és csak utána kérdeztek. Most már egy kutatás is alátámasztja ezt a viselkedést - amerikai tudósok találtak összefüggést a túltengő tesztoszteron és az ösztönös viselkedés között.

A magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiaknál csökken az önreflexió, és sokkal ösztönösebb döntéseket hoznak, mint akik csak placebót kaptak a kutatóktól - ez derült ki a Caltech, a Wharton School, a Western University és a ZRT közös tanulmányából, melyet a Psychological Science című tudományos lapban publikáltak.

A tesztoszteronnal kezelt csoport gyorsabban adott választ az elgondolkodtató játékokon, amelyeknél az első tipp általában hibás

Ilyen feladat volt például, amikor azt lehetett tudni, hogy egy baseball utő és egy labda összesen 1,10 dollárba kerül, és az ütő egy dollárral drágább a labdánál, és ebből kellett megmondani, hogy melyik mennyibe került. Az ösztönös válasz az volt, hogy a labda 0,10 dollárba kerül, ami persze hibás. A kontrollcsoportban, melynek résztvevői nem kaptak extra tesztoszteront, többen rájöttek a helyes válaszra, hogy 0,05 dolláros a labda, és 1,05 dolláros az ütő.

A tesztoszteront kapó férifak csoportja sokkal kevesebb pontot szerzett a teszteken, mint a placebót kapó kontrollcsoport, átlagosan 20 százalékkal kevesebb jó választ adtak. Az is érdekes felfedezés, hogy a rossz válaszokat sokkal gyorsabban adták, mint a többiek, viszont amikor mégis jól válaszoltak, akkor ez lassabban ment nekik. 

Rovatok