Index Vakbarát Hírportál

Feltérképezték a rabszolga-kereskedelmet

2017. május 2., kedd 13:09

Összesen 12,5 millió afrikait hurcoltak el lakóhelyükről 1500 és 1866 között, hogy rabszolgának adják el az Atlanti-óceán túlpartján. Egy egyetemi professzorokból álló kutatócsoport most ingyenesen elérhetővé tette annak a majdnem 36 ezer útnak az adatait, amelyet 1514 és 1866 között tettek meg rabszolga-kereskedők.

via GIPHY

A könnyebb megértés miatt egy animációt is készítettek, amellyel bemutatják a rabszolga-kereskedés mértékét. Maga az adatbázis itt található meg. Minden elérhető adatra rá lehet keresni: az utakra, az elhurcolt afrikaiak nevére, legalábbis azokéra, akiket be tudtak azonosítani.

Bár elég jól kutatott területről van szó, a téma nagysága és összetettsége miatt nagyon nehéz volt összeszedni minden adatot az utakról. A nehézséget jól jellemzi, hogy az eredeti dokumentumokban sok különböző nyelvet használtak, számos könyvtárat, levéltárat kellett felkeresni, ehhez tucatnyi országba kellett elutazni.

A különböző forrásokból származó adatokat aztán összevetették, hogy kiszűrjék az ismétlődéseket. További problémát okozott, hogy a hajók úti dokumentumai sokszor hiányosak voltak, gyakran még az olyan adatok sem egyeztek, hogy mennyi rabszolgát hajóztak be, és hányan szálltak le a hajókról.

Rovatok