Index Vakbarát Hírportál

Sikeres a sztratoszférát megcélzó napelemes repülő tesztrepülése

2017. május 5., péntek 16:14

Túl van az első tesztrepülésen az a napelemes repülőgép, amellyel a sztratoszféráig akar feljutni egy csapat svájci kalandor – írja az MTI. A SolarStratos nevű jármű pénteki próbaútján Damian Hirschier pilóta hét percet tartózkodott a levegőben, alacsony magasságban, kedvező időjárási feltételek között. A tesztre a nyugat-svájci Payerne légibázisán került sor, ahol annak idején a Solar Impulse 2 tesztrepülései is zajlottak.

A projekt mögött álló Raphael Domjan 2012-ben egy napenergia hajtotta tutajjal már körbehajózta a Földet. A férfi mostani terve az, hogy 2019-ig feljut a 25 méter széles, kétüléses SolarStratosszal 24 384 méteres magasságig. A férfi szerint amennyiben a küldetése sikeres lesz, akkor a napelemekkel borított SolarStratos lesz az első ember vezette napelemes repülőgép, amely feljut a sztratoszféráig.

A sztratoszféra a Föld felszínéhez legközelebbi légköri réteg, a troposzféra felett helyezkedik el. A közepes szélességi körökön a sztratoszféra alsó határa 10, felső határa 50 kilométeres magasságban van.

Domjan mindössze néhány hónappal azután ismertette magasra törő terveit, hogy két honfitársa, Bertrand Piccard és André Borschberg a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülőgéppel.

A Solar Impulse 2 2015 márciusában indult Föld körüli útjára, amelyet 17 szakaszra bontva teljesített. A gép 43 ezer kilométert repült, átlagosan 45-90 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, összesen 23 napot töltött a levegőben, négy kontinenst, két óceánt és három tengert átszelve. A világ körberepülésével a vállalkozás fel akarta hívni a figyelmet a megújuló, környezetbarát energiára.

Rovatok