Index Vakbarát Hírportál

Az űrállomásról szavazott a francia űrhajós

2017. május 8., hétfő 11:22

Nem maradt ki a vasárnapi elnökválasztásból Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség (ESA) francia űrhajósa, aki jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik. A körülbelül 400 kilométer magasan, 27 600 km/órás sebességgel száguldó kutatóbázis fedélzetéről persze nem valami egyszerű élni az állampolgári jogokkal, de ez nem tartotta vissza a politika iránt erősen érdeklődő asztronautát.

Először is meg kellett hatalmaznia egy földön maradó kollégáját, hogy a nevében eljárjon. Másodsorban regisztráltatnia kellett magát, mint úton lévő állampolgárt, mivel a választások idején frankfurti tartózkodási hellyel bírt. (Frankfurt közelében, Darmstadtban van az ESA egyik irányítóközpontja, az ESOC, European Space Operations Centre.) Ezek segítségével mindkét fordulóban leadhatta szavazatát, úgy hogy közben egy konzervdobozba zárva keringett a fejünk fölött, írja a Tech Times.

Azt, hogy kire szavazott a Földet előszeretettel fotózó francia űrhajós, nem lehet tudni, csak sejteni korábbi nyilatkozataiból. Amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy mit gondol Franciaországról, az országban zajló politikai, társadalmi változásokról, így fogalmazott: “azt hiszem fontos, hogy megnyíljunk és megértsük, a világban egymásért, nem egymás ellen létezünk, és hogy több hídra van szükségünk, mint falakra.”

A politikai aktivitást fontosnak tartó Pesquet vasárnap twitteres üzenetben buzdította honfitársait szavazásra, mondván ne feledjék, hogy szavazni kell, és ha ő meg tudta tenni közvetve, akkor senkinek nem lehet kifogása.

A 39 éves Pesquet az ESA legfiatalabb űrhajósa, aki novemberben kezdte Proxima küldetését a Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Peggy Whitson, Jack Fischer, valamint Fjodor Jurcskin És Oleg Novickij űrhajósok a társai.

Rovatok