Index Vakbarát Hírportál

Jobban jár az idős egerek agya a spanglitól

2017. május 8., hétfő 19:18

Tudósok tetrahydrocannabinollal (THC), a marihuána fő pszichoaktív hatóanyagával kísérleteztek fiatal és öreg egereken, és a tesztek szerint utóbbiak agyának sokkal jobbat tesz a fű, mint az ifjabb példányoknak.

A Verge írja, hogy a Nature Meidicine szaklapban publikált vizsgálatban fiatal, kifejlett és idős egereknek adtak be minden nap THC-t, majd különböző tanulási és memóriateszteknek vetették alá a bekannabiszozott állatokat. Az eredmény szerint

az idős egerek sokkal jobban teljesítenek THC hatása alatt, mint a fiatalabbak.

A THC-t 28 napon keresztül adagolták a rágcsálóknak, majd pár nappal később, miután már nem voltak a fű hatása alatt, az úgynevezett Morris-féle vízi útvesztő nevű teszten kellett megfelelni az állatoknak.

A Morris-teszten a normál öreg egerek rosszabbul teljesítettek, mint a normál fiatalok, azonban a bespanglizott egerek közül a fiatalabbak rosszabbak voltak, mint józan társaik. Ennél is meglepőbb, hogy az idős, THC-val telepumpált egerek jobb eredményt értek el átlagban, mint józan társaik.

A vizsgálat szerint egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, ezért a tudósok a jövőben más állatokon is tesztelni szeretnék, hogy a THC milyen hatással van az agyműködésre különböző korú állatoknál.

Rovatok