Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn bezár a Magyar Nemzeti Levéltár kutatóterme

2017. május 12., péntek 15:19

Közlemény 2017.05.11.

Értesítjük tisztelt kutatóinkat, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Hess András téri kutatóterme 2017. május 15-től az épületben elhelyezett iratanyagnak az 1837/2015. (XI. 24.) Korm. határozatban foglaltak szerinti költöztetése miatt a költözés lezárulásáig zárva tart, az 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztályának teljes iratanyaga kutatási korlátozás alatt áll.

Megértésüket köszönjük!

Ez a rövid közlemény jelent meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján. Ennek értelmében hétfőtől nem folytatható semmilyen kutatómunka a levéltár várbéli épületében, mivel a levéltári gyűjteményt költöztetik.

A 444 híre szerint a kényszerű bezárás oka az, hogy a levéltár épületét a Nemzetgazdasági Minisztérium veszi át, csakhogy nem gondoskodtak az elköltöztetendő iratok tárolási előírásainak megfelelő új helyről. A korábban kijelölt Daróczi utcai raktár ugyanis túl párásnak bizonyult, így a hamarjában megkezdett költöztetést még tavaly nyáron felfüggesztették. A jelek szerint a páratartalommal mostanra már nincs gond, és folytatódhat a 18 kilométernyi iratanyag elszállítása, ami hetekig is eltarthat.

Frissítés:

Cikkünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium emailben reagált. Azt írják, "a levéltári anyagok szakszerű és biztonságos elhelyezése az intézmény telephelyein megoldott. A költöztetés a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójának, Dr. Szabó Csabának szakmai támogatásával és hozzájárulásával valósul meg."

Rovatok