Index Vakbarát Hírportál

Ennyire ép dinoszauruszt még nem látott

2017. május 15., hétfő 11:41

Lenyűgöző állapotban konzerválódott dinoszauruszfosszíliát mutat be a kanadai Royal Tyrell Őslénytani Múzeum, ehhez foghatót még soha nem láthattunk – írja a CNN. A kiállításokon a dinóknak általában vagy csak a csontjait látjuk, vagy valami műanyag reprodukciót, ezúttal viszont a 110 millió éves állat eredeti mumifikálódott bőre és páncélzata tekinthető meg.

A hat méter hosszú és több mint egy tonnás nodoszaurida úgy nézett ki, mint egy kisebb tank. A négy lábon járó növényevőt erős, tüskékkel borított páncélzat védte meg a ragadozóktól. A tudósok szerint egy áradásban lelte végzetét a nodoszaurusz, a folyó magával ragadta, és teste évmilliókon át az óceán fenekén hevert.

A kanadai múzeum és a National Geographic Society munkatársai együtt dolgoztak az új fajként azonosított állat kutatásán, és munkájuk eredményéről a National Geographic magazin júniusi számában közöltek cikket.

A maradványokat 2011-ben fedezték fel egy kátrányhomok-bányában, és hat év alatt körülbelül hétezer munkaórát tettek bele a kutatók a helyreállításba, hogy a leleteket be tudják mutatni.

Rovatok