Index Vakbarát Hírportál

Hallhatóvá vált a baktériumok úszása

2017. május 16., kedd 11:46

Rendkívül érzékeny szenzorokat fejlesztettek ki kaliforniai kutatók, így képessé váltunk a sejten belüli folyamatok lehallgatására. A nanoméretű üvegszálas eszköz százszor vékonyabb az emberi hajnál, és akár 160 femtonewtont is érzékelni tud, ami elképesztően kis erő.

1 femtonewton = 0,000000000000001 N

Ezzel az eszközzel nagyon kis interakciókat tudunk nyomon követni - mondta Donald Sirbuly, az US San Diego egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Elképzelése szerint ezzel képesek leszünk arra, hogy

Az üvegszálas eszköz tízszer érzékenyebb az eddigi csúcstartónál, az atomi erőmikroszkópnál (AFM). Ráadásul sokkal könnyebben használható. Az AFM-ek méretes berendezések, ezzel szemben az üvegszálas eszköz csak pár száz nanométeres.

Az új műszer egy rendkívül vékony ónoxid szálra épül, ezt vonják be arany nanorészecskékkel tarkított polimerrel. Használatakor a kutatók belemártják a szálat egy oldatba, fénysugarat küldenek végig rajta, és elemzik a kibocsátott fény tulajdonságait. Ezeknek a jeleknek az intenzitása mutatja meg a környező sejtek által kifejtett erőt. A polimer réteget nagyobb erő mérésére is be tudják kalibrálni, keményebb bevonat alkalmazásával.

Rovatok