Index Vakbarát Hírportál

Könnyű ráhúzni az influenzára egy szívinfarktust

2017. május 16., kedd 14:28 | aznap frissítve

Vérrögök, gyulladások alakulhatnak ki a légúti fertőzések nyomán, és megnő a méreganyagok keletkezésének az esélye, és mindez rossz hatással van az érrendszerre - írja az MTI. Ez lehet a magyarázata annak, hogy az influenza, hörghurut és tüdőgyulladás jelentkezése utáni napokban jelentősen megnő a szívinfarktus kockázata.

Eredményeink megerősítik, amire korábbi kutatások utaltak, hogy az influenza, a hörghurut vagy a tüdőgyulladás a szív megbetegedését válthatja ki

- mondta el az Internal Medicine Journal amerikai orvosi lap friss számában megjelent kutatás vezető szerzője, Geoffrey Tofler, a Sydney Egyetem és a Royal North Shore kórház kardiológusa.

Az ausztrál kutatók 578 páciens adatait vizsgálták meg, mindannyian szívkoszorúér-elzáródást követő infarktuson estek át. Megállapították, hogy 17 százalékuk az infarktust megelőző hét napban, 21 százalékuk az infarktus előtti 31 napban légúti fertőzést kapott.

Akár 17-szeresére is nőhet a kockázat

Ez nem feltétlenül a fertőzés tüneteinek jelentkezésekor következik be, hanem leginkább a következő hét napban, és ezután fokozatosan csökken - mondta a professzor.

Thomas Buckley, a Sydney Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője arra mutatott rá, hogy a kockázatok csökkentésének fontos eszköze az influenza és a tüdőgyulladás elleni védőoltás.

Rovatok