Index Vakbarát Hírportál

Nemsokára kitörhet a rettegett olasz tűzhányó

2017. május 16., kedd 11:52

Több mint fél évszázada az ébredezés jeleit mutatja a Campi Flegrei nevű "szupervulkán", és ez csak rosszat jelenthet.

Hatalmas energia halmozódhatott fel a mélyben.

Tudósok arra figyelmeztettek, hogy a vártnál hamarabb bekövetkezhet a kitörés, ami leginkább azért problémás, mert a Campi Flegrei alig 15 kilométerre van az egymillió lakosú Nápolytól.

Ez egy 24 kráterből álló vulkáni terület a Vezúvtól északnyugatra, és a nagy része a tengerszint alatt fekszik. Legutóbb 40 000 éve volt itt egy szuperkolosszális kitörés, ami nem csak egy jól csengő kifejezés, hanem a geológiai meghatározása a második legnagyobb kitöréstípusnak (a szupervulkán viszont igazából csak egy menő név, ahogy azt korábban megírtuk).

A kitörések osztályzásáról ezt írja a Wikipedia:

VEI Kitörés típusa Leírás Kitörési oszlop magassága A kiszórt törmelékanyag térfogata
0 Hawaii-típus effuzív < 100 m < 10 000 m³
1 Hawaii-Stromboli-típus enyhe 100-1000 m > 10 000 m³
2 Stromboli-Vulcano-típus explozív 1-5 km > 1 000 000 m³
3 Volcano-Pelé-típus explozív 3-15 km > 10 000 000 m³
4 Szub-plíniuszi katasztrofális 10-25 km > 0,1 km³
5 Plíniuszi katasztrofális > 25 km > 1 km³
6 Ultra-plíniuszi kolosszális > 25 km > 10 km³
7 Ultra-plíniuszi szuper-kolosszális > 25 km > 100 km³
8 Plíniuszi-ultraplíniuszi mega-kolosszális > 25 km > 1000 km³

Most a Nature Communications tudományos lapban jelent meg egy tanulmány a Campi Flegrei 1950-es évek óta tartó tevékenységeiről, ebben fejtették ki, hogy mekkora az esélye egy újabb kitörésnek.

A Campi Flegrei az 1950-es, 70-es és 80-as években is mutatott némi aktivitást, a környező területen megemelkedett a talajfelszín - írja a Newsweek. A három esemény összességében annyira megemelte a közeli Pozzuoli kikötőjét, hogy az ma már három méterrel a tenger fölé magasodik.

Lehetetlen pontosan meghatározni egy leendő kitörés időpontját, de a jelek arra utalnak, hogy ez nemsokára bekövetkezhet. Amikor a talaj annyira megnyúlik, hogy eléri a töréspontot, a magma kiszabadulhat, és végbemegy a kitörés. Néha viszont megáll a magma terjedése, és nem történik semmilyen látványos és/vagy katasztrofális esemény.

A University College London kutatócsoportja arra is rámutatott, hogy a körülálló aktivitási eseményeket nem szabad elkülönítve kezelni, mert azok hosszú távon mind hozzájárulnak a feszültség felgyülemléséhez, és növelik a kitörés veszélyét. A tudósok szerint a talaj 5-10 méteres megemelkedése lesz az egyértelmű jele annak, hogy kitörés közeleg. A kutatók sem állítják, hogy mindenképpen kitörés lesz, csupán arra figyelmeztetik a hatóságokat, hogy érdemes tudniuk, ennek megvan a lehetősége.    

Rovatok