Index Vakbarát Hírportál

Nyomtatott petefészkből születtek kisegerek

2017. május 17., szerda 09:33

Reményt adhat a terméketlen nőknek a 3D nyomtatóval létrehozott mesterséges petefészek, ezzel ugyanis állatkísérletekben már sikerült elősegíti egészséges utódok születését.

A Nature Communications című tudományos lapban bemutatott eljárásban egerek kaptak zselatinból készült petefészek-protézist, és a kísérletben nemcsak a peteérés indult be, hanem az állatok egészséges kisegereknek tudtak életet adni.

Az implantátum egy hét után rákapcsolódott a kísérleti egér vérellátására, és természetes módon kibocsátotta a petesejteket, pont ahogy a normális ovulációs során is megtörténik ugyanez. A hét kísérleti nőstény egérből háromnak lettek utódjai ezzel a módszerrel. A kisegerek teljesen egészségesek voltak, és felcseperedve maguk is utódokat tudtak nemzeni. 

A kutatómunka nagy előrelépést jelent mindazoknak a nőknek, akiknek valamilyen okból károsodott a petefészkük. A tudósok azt remélik, hogy módszerükkel segíthetnek azoknak a nőknek, akik nem tettek félre lefagyasztva egészséges petefészeksejteket - most ugyanis csak ezek felhasználásával próbálják helyreállítani az érintett nők termékenységét.

Leginkább az akadályozhatja meg a módszer emberi alkalmazását, hogy az emberi szerv nagyobb méretű, mint az egereké. 

Rovatok