Index Vakbarát Hírportál

Szégyent hoz a T. rex nevére a kannibál óriáshangya

2017. május 17., szerda 19:51

Az őskor legádázabb ragadozójáról kapta nevét a Tyrannomyrmex rex nevű óriáshangya, de a húsz évvel ezelőtt megtartott keresztelőn csak egy holt példány vett részt. A kutatók akkor még nem tudták, hogy mi mindenre képes. Most sikerült végre az élőhelyén is szemügyre venni ezt a fajt, és így kiderült, hogy névadó őse szégyenkezhet miatta, a hangya ugyanis igen félénk és válogatós.

A leggonoszabb dolog, amire képes, az a kannibalizmus.

Erre is csak akkora, ha már nagyon rákényszerül, és nincs semmilyen más táplálékforrás a fajtársaink kívül.

Szingapúr környékén, egy korhadt fából gyűjtöttek be egy Tyrannomyrmex rex hangyakolóniát Gordon Wong és munkatársai. Ezzel máris kiderült, hogy miért nem találtak belük egyet sem az elmúlt pár évtizedben: fogságban még inkább visszahúzódók lettek. A föld alatt élnek, csak éjszaka aktívak, és csöppet sem agresszívek. Támadás észlelésekor összegömbölyödnek és halottnak tettetik magukat.

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mivel táplálkoznak, mert mindent visszautasítottak, amit eléjük tettek a kutatók. Fajtársuk felzabálása is csupán a kényszerű koplalás eredménye volt. Most Wong és munkatársai a Szingapúri Nemzeti Egyetemről újabb kolóniákat keresnek, hátha a helyszínen többet megtudnak a viselkedésükről.

Rovatok