Index Vakbarát Hírportál

Megint magyar fotósé a NASA nap képe

2017. május 24., szerda 10:30

Néhány napon belül másodszor is magyar fotós képét választotta a NASA a nap képének. Ezúttal Fényes Lóránd a Tű-galaxisról készített gyönyörű fotót. A május 20-án nap képének választott fotóról itt írtunk.

A Tű-galaxis az egyik legnevesebb példája a szélről látszódó spirálgalaxisoknak. Teljesen merőlegesen látunk rá, közvetlenül a ragyogó magra. A neve is innen ered, hiszen vizuálisan egy igen keskeny fénysávként jelenik meg az égbolton.

A galaxis hivatalos neve NGC 4565 galaxis, Bereniké Haja csillagképben találhatjuk meg, a csillagkép által kirajzolt háromszög jobb alsó sarkánál, az Y com közelében. Nagyobb távcsövekben és az asztrofotókon a spirálkarokban található por is felfedezhető.

Fényes Lóránd azt írta nekünk, hogy ez az egyik kedvenc témája és azt tapasztalja, hogy a laikus szemlélőnek is kifejezetten vonzó ez. A képet viharos időjárásban készítette és valójában tesztfotónak készült. Részleteket a fotós honlapján olvashatunk a kép elkészítésének körülményeiről és a használt eszközökről.

Rovatok