Index Vakbarát Hírportál

Klónozza magát egy hal

2017. május 26., péntek 12:05

Most először látnak olyan halat a kutatók, amely klónozni tudja magát. A Squalius alburnoides a portugál vizekben él és ikrát lop, hogy klónozza magát.

A kutatók a Squalius alburnoides reprodukálásának vizsgálatakor jöttek rá arra, hogy a vizsgált példány valójában apjának klónja. A tanulmány a Royal Society Open Science szaklapban jelent meg.

A szaporodásnak ezt a formáját androgenezisnek hívják, amikor a hímnek nincs szüksége nőstényre, az új szervezet a hím ivarsejtből alakul ki. Ez ritkább a természetben, mint a partenogenezis, vagyis amikor a nőstények szaporodnak hímivarsejtek nélkül.

Sokáig azt gondolták, hogy az androgenezis lehetetlen, aztán találtak néhány hangyafajt, amelyek meg tudták tenni. De a hal ennél sokkal összetettebb létforma.

Mivel ennyire ritka jelenségről van szó, a kutatók nem is tudják pontosan, hogyan történik jelen esetben. De azért vannak elméletek erről is.

Valószínűleg a hím hímivarsejtjében kétszer annyi a genetikai örökítőanyag, mint normál esetben. Aztán ellop egy ikrát, valahol megszünteti annak génjeit. De az is lehet, hogy a hímivarsejt teljesen átlagos, csak az ikrából hiányoznak a genetikai információk. De az is lehet, hogy két hímivarsejt a hiányzó génekkel termékenyíti  meg az ikrát.

Azért ilyen ritka az androgenezis, mert klónok létrehozásánál jelentősen csökken a genetikai variációk száma, ami kockázatos. Ha egy faj összes egyede genetikailag azonos, akkor rettentő sérülékennyé válnak külső behatásokra. Ha valami megváltozik a környezetükben, akár az egész faj kipusztulhat.

Egy további érdekességet is felfedeztek a halról. A Squalius alburnoides két másik halfaj hibridje, és ezek közül az egyik faj mára már kihalt.

Rovatok