Index Vakbarát Hírportál

Épül a világ legnagyobb teleszkópja

2017. május 29., hétfő 11:28

Megkezdődött a hétvégén a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése Chilében – írja az MTI. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) teleszkópja, az ELT (Extremely Large Telescope) várhatóan 2024-re készül el.

Az óriástávcső legnagyobb tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt 800 darab hatszögletű szegmensből építik meg. A mai földi telepítésű nagy optikai távcsövek tükörátmérője az esetek többségében nem haladja meg a 8-10 métert.

Az ELT mérete a szakemberek szerint átalakíthatja majd az univerzumról alkotott képünket. Tizenötször élesebb képeket fog készíteni, mint a Hubble űrtávcső. Az óriásteleszkóp az univerzum születésének kutatásában, valamint a Naprendszeren kívüli lakható bolygók feltérképezésében segíti majd a kutatókat. 

A déli félteke égboltjának kutatását végző ESO vezetése 2012 nyarán döntött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának megépítéséről. Az előkészítő munkálatok 2014-ben kezdődtek meg a helyszínen. Az ELT 130 kilométerre a chilei Antofagastától épül az Atacama-sivatagban álló Armazones hegyen, több mint háromezer méter magasan.

Ami itt épül, az nem csak egy teleszkóp: egyike a tudomány és technológia, valamint a nemzetközi összefogásban rejlő erő legnagyobb eredményeinek.

– mondta a pénteki megnyitón Michelle Bachelet chilei elnök.

Az ESO 15 európai ország és Brazília együttműködésével jött létre, székhelye Münchenben van. Az ESO a most épülő teleszkópon kívül három további csillagászai obszervatóriumot üzemeltet az Atacama-sivatagban, amelynek klimatikus viszonyai különösen alkalmasak a csillagászati megfigyelésekre.

Rovatok