Index Vakbarát Hírportál

Gyertek, cápák, gyertek, bálnák!

2017. május 29., hétfő 10:58

Eltávolítják a cápahálókat a turisták körében népszerű kelet-ausztráliai strandok egy részéről, hogy a bálnák és egyéb nagytestű tengeri állatok ne gabalyodjanak beléjük – írja az MTI.

Niall Blair, az új-dél-wales-i kormány gazdasági és vízügyi minisztere elmondta, hogy a hálókat hat hónappal ezelőtt helyezték ki tesztelésre. Mivel egyre több bálna tűnt föl a környéken, a tervezettnél két héttel hamarabb fejezik be a programot.

Bár valamivel korábban fejezzük be a tesztelést, így is csaknem hat hónapnyi adatot tudunk biztosítani a cápaszakértőinknek elemzésre.

– mondta Blair.

A hálók helyett speciális vízi csapdákat fognak használni: például felcsalizott, horoggal ellátott bójasorokat, amik hatékonynak bizonyultak a próbákon. Az elmúlt öt hónapban 29 cápát fogtak be csapdákkal. Egyet kivéve mindet megjelöltek és elengedtek. Eközben a hálókon csak hat cápa akadt fenn.

A hálók eltávolításának nem mindenki örül. Neil Cameron, a Byron Bay Boardriders Club elnöke szerint a megjelölés nem fog megakadályozni egy nagy fehér cápát abban, hogy megöljön valakit.

Rovatok