Index Vakbarát Hírportál

Csoportosan vadásznak a kubai karcsúboák

2017. május 29., hétfő 21:51

Most először sikerült dokumentálni, hogy hüllők csoportban vadásznak, így növelve a vadászat sikerességét. Vladimir Dinets, a University of Tennessee kutatója a kubai karcsúboáknál figyelte meg ezt a jelenséget.

A kubai karcsúboák 2,5-3,5 méteresre nőnek és legszívesebben gyümölcsdenevéreket fogyasztanak. Viszont a repülő emlősöket nem egyszerű elkapni: a kígyóknak fel kell kúszniuk a barlangok falára és onnan lógva kell röptében elkapni egy-egy denevért. Mivel ez egy körülményes és nem túl hatékony módszer, a kígyók ezért összedolgoznak Dinets szerint.

A karcsúboák, amikor megérkeznek a vadászterületre, sokkal inkább ott helyezkednek el, ahol már más kígyók is jelen vannak. Ezzel tudatosan egy kvázi függönyt alkotnak a barlangkijárat környékén, blokkolják és megzavarják a denevérek útvonalait, így pedig nagyobb hatékonysággal sikerül prédát ejteniük.

Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes ragadozónak sikeres lesz a vadászat, de az egyéni siker esélye jelentősen nő a csoportban való részvétellel, ami egy igen kifinomult és komplex viselkedési forma a hüllőktől.

Ezt azonban nem szabad összehasonlítani például a BBC híres videójában látottakkal, amiben egyetlen kis iguana harakirizik a kígyótömegben, ugyanis itt a kígyók vadászatában semmilyen relatíve tudatos koordináció nem volt:

Rovatok