Index Vakbarát Hírportál

Bizarrnál bizarrabb mélytengeri fajokat fedeztek fel

2017. május 31., szerda 13:26

Bizarr teremtmények tucatnyi új faját fedezték fel ausztrál kutatók Tasmánia partjainál, egy eddig feltáratlan mélytengeri szakadékban – írja az MTI.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által támogatott expedícióban a kutatók apró hálókat és víz alatti kamerákat használva kutatják a több mint négyezer méter mély szakadékot, hogy megismerjék a lakóit.

"Jó néhány elképesztő teremtményt láttunk: a videokamerán keresztül megfigyeltünk már egy kimérához hasonlító lényt is, ami az ausztrál vizekben rendkívül ritkának számít" – mondta Di Bray, az expedíció egyik résztvevője. 

A bizarr teremtmények sorát gyarapítja egy hal, amelynek fényérzékeny lemezek vannak a feje búbján, és egy arctalan hal, amelyhez hasonlóról 1870 óta nem született feljegyzés.

Ennek a halnak van orrlyuka és szája, de nincs arca. Nyilvánvalóan van szeme valahol, de tényleg semmit sem látni belőle

– mondta Bray.

Az expedíciót vezető Tim O'Hara szerint ez az első alkalom, hogy kutatócsoport indult a szakadék feltérképezésére, hogy adatokat gyűjtsenek a klímaváltozás mélytengeri hatásairól.

Rovatok