Index Vakbarát Hírportál

11 és 3 óra között tényleg ne menjen a napra

2017. június 1., csütörtök 15:16

Az UV-sugárzás veszélyeire hívták fel a figyelmet a téma szakértői egy csütörtöki tájékoztatón Budapesten – írja az MTI. 

Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának tanára elmondta: az elmúlt napokban megjelent véleményekkel ellentétben azt tanácsolják, hogy

délelőtt 11 és délután 3 óra között ne menjünk a napra,

mert ilyenkor a legnagyobb a leégés veszélye. A leégés és a melanóma közötti összefüggést pedig senki sem vitatja – mondta Wikonkál.

A szakember elismerte, hogy a napsütés jó hatással van az egészségre és a D-vitamin pótlására, de tény, hogy az elmúlt tíz évben megugrott a melanómás betegségek és halálozások száma. 2001 és 2014 között 1200-ról 2400-ra emelkedett az országos szinten regisztrált betegek száma.

Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) szakértője szerint a napsugárzásnak sok pozitív hatása van, de

a túlzott napozás egyértelműen veszélyes.

A túl erős UV-sugárzás számos betegség kockázatát növeli; a melanóma és a nem melanóma típusú bőrrák is ilyenek. Az elmúlt 15 évben a két betegség gyakorisága csaknem megduplázódott. A festékes és nem festékes típusú bőrdaganatokat vizsgálva Páldy és munkatársai megállapították, hogy az előbbiek inkább a fővárosban, nagyvárosokban, megyeszékhelyen, a Balaton környékén, valamint Csongrád és Békés megyében gyakoriak.

A magasabb végzettségű, jobb szociális körülmények között élők körében is gyakrabban fordul elő ez a betegség. Páldy szerint ennek a túlzott szoláriumozás lehet az oka, valamint az, hogy a jobb társadalmi helyzetben lévők megengedhetik maguknak a téli nyaralást.

A szoláriumozás káros hatásairól Bakos József, az OKI Optikai és Lézersugárzások Csoportjának vezetője is beszélt. Szerinte a hátrányok bőven meghaladják az előnyöket; nem véletlen, hogy

több országban tilos szoláriumozni 18 éves kor alatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei azt javasolják, hogy mindenki rendszeresen figyelje az UV-sugárzásról szóló tájékoztatókat. A friss országos előrejelzés mindig megtalálható az OMSZ honlapján. Egyes alkalmazások, például az ingyenes Meteora a bőrérzékenységtől függő leégési időről is tájékoztat, ha elvégezzük az egyéni beállításokat.

Rovatok