Index Vakbarát Hírportál

Megmenekült a kihalástól a disznódelfin

2017. június 8., csütörtök 15:43

Megállapodás született a Mexikó partjainál élő, kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin védelmében a fajt fenyegető halászhajók tilalmáról – írja közleményében a beavatkozást május eleje óta sürgető WWF természetvédő szervezet.

A WWF szerint a lépés kulcsfontosságú a kihalás szélén álló, vaquita néven is ismert faj megmentésében, és abban, hogy fenntartható jövőt biztosítson mind a helyi lakosoknak, mind a vadvilágnak.

A világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében a mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány kötött megállapodást. A Leonardo DiCaprio Alapítvány a kezdetektől fogva elkötelezett híve a delfinfaj megóvásának, a Carlos Slim Alapítvány munkája pedig a hátrányos helyzetű mexikói lakosságot, a helyi környezet védelmét, és az ott élő jellegzetes fajok megőrzését célozza.

A vaquitát elsősorban a kopoltyúhálók veszélyeztetik, amelyekbe belegabalyodva az állat megfullad. Mexikó kormánya a múlt héten kiterjesztette az ideiglenes tilalmat a hálók használatára, de ezeket az új megállapodás értelmében végleg betiltják. Az egyezmény kiterjed az elhagyatott, vízben lebegő hálók begyűjtésére, illetve a lakosságot is segítő új, fenntartható halászati eszközök és technikák kifejlesztésére.

A WWF szerint a megállapodás mellett továbbra is szükség lenne a vaquiták egyedszámának helyreállítására irányuló terv kidolgozására. Szerintük:

Rovatok