Index Vakbarát Hírportál

A Jupiter csak kisökör a most felfedezett bolygóhoz képest

2017. június 12., hétfő 17:05

Újabb óriási gázbolygókat találtak csillagászok a Földtől körülbelül 138 fényévnyire található HD 27894 csillag körül. A nem is annyira távoli nap egyik bolygóját, a HD 27894 b-t még 2005-ben fedezték fel, most az akkor rögzített adatok és új mérések segítségével még két exobolygót sikerült észrevennie a Max Planck Intézet kutatócsoportjának – írja a Phys.org. Az új tanulmány szerint:

A HD 27894 a mi Napunknál ötödével kisebb tömegű csillag, ami 44 nap alatt fordul meg tengelye körül. Fényessége és forgása különösen alkalmassá teszi mozgásos spektroszkópos vizsgálatokra, ezért a HD 27894 b felfedezése után 2006-ban, 2013-ban és 2016-ban is kiemelten figyelték a csillagászok az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory's, ESO) HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) bolygókutató teleszkópjával.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a három bolygóból álló rendszer azért különleges, mert idáig nem figyeltek meg olyan naprendszert, ami egy távoli masszív gázóriásból és egy pár jóval bentebb keringő bolygópárból áll. Ennek a bolygórendszernek a megfigyelésével választ kaphatnak több bolygókeletkezéssel és -fejlődéssel kapcsolatos kérdésre is.

Rovatok