Index Vakbarát Hírportál

Öt év után született pandabocs egy japán állatkertben

2017. június 12., hétfő 12:54

Pandabocs született a japán Ueno állatkertben hétfőn. Öt éve nem történt hasonló az állatkertben, sőt, az utóbbi közel harminc évben ez mindössze a második kis pandájuk.

A pandák igen ritka és igen válogatós emlősök, a bambuszon kívül mást nem hajlandóak elfogyasztani. Ennek is köszönhetően mára kevesebb mint 2000 vadon élő példány él Kína három tartományában. 

Fogságban egész jól elvannak, viszont borzasztó nehéz őket szaporítani. Az Ueno állatkertben 29 év alatt csak két bocs született, mindkettő ugyanattól az anyától – a most 11 éves Shin Shintől – viszont a 2012-es panda hat nappal a születése után elpusztult.

A 70-125 kilós felnőtt óriáspandák utódai rózsaszínűek, szőrtelenek, mindössze száz grammosak, könnyedén elférnek az ember tenyerében. Olyan kicsik, hogy még a nemüket is nehéz meghatározni, önmagukban pedig teljesen életképtelenek.

Amennyiben a kicsi túléli, akkor egy ideig az egyik legnagyobb turistalátványossága lesz az állatkertnek, majd vélhetően elszállítják Kínába, ugyanis a világ összes pandája - még a külföldön született állatok is - Kína tulajdonát képezik.

Rovatok