Index Vakbarát Hírportál

Megmérgezzük autóban ülő gyerekeinket

2017. június 12., hétfő 10:47

Sokkal nagyobb veszélyben vannak kitéve az autóban ülő gyerekek, mint azt eddig sejtettük, írja a Guardian többek között egy 2001-es dán tanulmányra is hivatkozva, ami elsősorban a kerékpárosok és az autóvezetők által a reggeli forgalomban elszenvedett mérgezés mértékét vizsgálta, és arra jutott, hogy a zárt légterű autóban ülők nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a szabad ég alatt biciklizők.

A lap szerzője, David King professzor cikkében azt hangsúlyozza, hogy a városok levegőjét szennyező és súlyos egészségkárosodást okozó anyagok nyolcvan százaléka az autóktól, teherautóktól, buszoktól származik. Azt pedig sokan nem is sejtik, hogy az autókban gyakran magasabb a szennyező anyagok koncentrációja mint a környező levegőben.

David King rámutat, hogy hiába húzzuk fel az ablakokat az autóban, a levegőt a szellőztetőrendszer az autó elején lévő nyílásokon szivattyúzza be az utastérbe, és ha nagy a forgalom, akkor ennek megfelelően súlyosan szennyezett levegőt juttatnak be a ventilátorok az autóba – közvetlenül az előtte araszoló jármű kipufogójából.

Az autók utasterében, ahol így könnyen felgyülemlik a forgalom levegője, átlag másfél órát töltenek az emberek egy nap. Közülük a még fejlődésben lévő gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, a levegőt szennyező anyagok ugyanis rossz irányban befolyásolják a tüdő növekedését, és maradandó károsodást okoznak a szövetekben.

David King végtelenül egyszerű megoldást kínál gyermekeink egészsége érdekében: szálljunk ki az autóból, és gyalogoljunk, kerékpározzunk.

Rovatok