Index Vakbarát Hírportál

Gondolkodóba estek a NASA tudósai a most felfedezett marsi lyuk láttán

2017. június 14., szerda 16:35

A NASA Mars körül keringő műholdja, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) készítette a fenti képet a bolygó déli féltekéje fölött röpülve. A fotó a marsi nyár vége felé készült, a Nap alacsonyan járt az égen, ennek köszönhető a nagyon plasztikus, árnyékolt domborzati megjelenés.

A felvételen rengeteg olvadásból származó sekély lyuk látható a fagyott szén-dioxid-rétegen (a kutatók svájci sajthoz hasonlatosnak tartják az ilyen felszínt). Van azonban egy nagy, egyelőre rejtélyes eredetű lyuk is a képen, aminek láttán kissé tanácstalanok a bolygókutatók.

A körülbelül 100 méter átmérőjű mélyedés szokatlan formája különféle vélekedéseknek ad táptalajt. A peremétől távolodva látható sötét foltról azt lehetne gondolni, hogy az meteorbecsapódás okozta anyagkiszóródás. A talajréteg bemélyedéséből viszont arra is lehet következtetni, hogy esetleg jégolvadás okozta besüppedésről van szó.

Az APOD szerzői szerint azért érdekes a lyuk, mert úgy néz ki, mintha az alja a marsi kéreg egy mélyebb rétege lenne, így feltételezhető, hogy mélyebb barlangjáratok indulhatnak belőle, amikben akár idegen életformák is lehetnek. A jövőben várhatóan a marsi életet kutató felderítőrobotok elsődleges céljai lehetnek az ehhez hasonlatos lyukak.

A lyukkal kapcsolatban Sárneczky Krisztián csillagász az M1 tévécsatornán azt mondta, hogy a gödörben az a furcsa egy űrkutató számára, hogy mutatja a becsapódási kráter jellegzetességeit és kicsit azokat a jellegzetességeket is, amikor jeges területeken beszakad egy üreg. Véleménye szerint ez nem becsapódás, hanem geológiai képződmény: egy gáztározó jöhetett létre a nyáron felmelegedő gázokból, amely feszítette a felszínt, és egy idő után a gáz repedéseken kisüvített, a helyén pedig berogyott a talaj. A csillagász hozzátette: a Mars felszínét ezen a részen nem ismerjük, és minden ilyen jelenség segít megérteni azt, hogy mi lehet a Mars felszíne alatt ott, ahova nem tudunk eljutni.

Rovatok