Index Vakbarát Hírportál

Hawking: Az embereknek el kell hagyniuk a Földet

2017. június 21., szerda 14:28

Stephen Hawking felszólította a világ vezető országait, hogy 2020-ig küldjenek embert a Holdra – írja a BBC.

További cél szerinte, hogy 30 éven belül építsünk holdbázist, illetve hogy 2025-re jussunk el a Marsra. Minderről a norvégiai Trondheimben, a tudományok és a művészet ünnepeként szervezett Starmus Fesztiválon beszélt a világhírű elméleti fizikus és tudományos megmondóember.

Hawking szerint mindez azért lenne fontos, mert az ambiciózus célok új életet lehelnének az űrprogramba, a közös erőfeszítés révén új szövetségek kötését ösztönöznék, és úgy általában is célt szolgáltatnának az emberiségnek. Szerinte fel kellene éleszteni a hatvanas évekre jellemző izgatottságot az űrutazással kapcsolatban.

E szavak hallatán sokak első gondolata az lehet, hogy mindez nagyon szép, de talán égetőbb problémák is várnak megoldásra, lehetne bőven célt találni itt a Földön is. Hawking erre az ellenvetésre is reagált, egyúttal Donald Trumpnak is odaszúrva. Mint mondta, a klímaváltozás elleni harcot is nagyon fontosnak tartja, ellentétben az amerikai elnökkel, aki minden idők legrosszabb döntését hozta meg a témában.

Hawking szerint éppen azért létszükséglet az emberiség jövője szempontjából az űrutazás, mert a Földet a klímaváltozás és a természeti erőforrások kimerülése fenyegeti: "Kifogyunk a helyből, és csak új világok felé mehetünk. Itt az idő, hogy felfedezzünk más naprendszereket."

A terjeszkedés lehet az egyetlen, ami megóv minket saját magunktól. Meg vagyok győződve, hogy az embereknek el kell hagyniuk a Földet.

Ha nem megyünk el innen, Hawking szerint nincs hosszú távon jövőnk, mert a Földet vagy egy újabb aszteroida vagy a Nap előbb-utóbb úgyis elpusztítja. A jövő egyetlen útja, hogy "bátran odamegyünk, ahová még senki nem ment korábban".

Rovatok