Index Vakbarát Hírportál

Száműznék az evolúciót a török iskolákból

2017. június 23., péntek 13:32

Az evolúciót nem fogják többé tanítani a törökországi iskolákban – írja a Guardian.

A tervezett tantervmódosítás szerint a kilencedik osztályos tankönyvekből eltávolítanák az evolúciót tárgyaló fejezetet, és a téma első előkerülését a felsőoktatásra halasztanák. Erről Alpaslan Durmuş, az ország oktatási tanácsának elnöke beszélt, aki szerint az evolúció vitatható, ellentmondásos, és amúgy is túl bonyolult a diákoknak.

Úgy gondoljuk, hogy ezek a témák meghaladják a diákok képességeiket

– mondta Durmuş egy videóban, amely az oktatási minisztérium honlapján jelent megJanuárban már Numan Kurtulmuş miniszterelnök-helyettes is nagy visszhangot kiváltó kijelentéseket tett a témában, szerinte az evolúció archaikus elmélet, és nincs rá bizonyíték.

Török médiajelentések az elmúlt hetekben egy másik tervezett változtatásról is beszámoltak, eszerint a szekularizmus hagyományának tanulmányozására fordított időt is visszavágná a kormány a vallásos ismeretek javára.

Várhatóan mindkét változtatás  nagy felháborodást fog kiváltani a szekuláris ellenzékből, amely már régóta azzal vádolja Recep Tayyip Erdoğant, hogy a vezetése alatt az ország egyre inkább eltávolodik  a Török Köztársaságot 1923-ban kikiáltó Mustafa Kemal Atatürk örökségétől, és a világi államot az iszlamizmus irányába terelgeti. Alpaslan Durmuş azt is elmondta, a tervek szerint nagyobb hangsúly kerülne a török és más muszlim tudósok megismerésére, és a történelemórák is eltávolodnának az eurocentrikus megközelítéstől.

A tervezettel kapcsolatban már az év elején nyilvános, ha úgy tetszik, nemzeti konzultációt hirdettek, Durmuş szerint az ennek során érkezett visszajelzéseknek kulcsszerepük volt a javasolt változtatások kialakításában. A tanterv végleges változtatásait várhatóan jövő héten, a ramadán ünnep végeztével jelenti be a kormány.

Rovatok