Index Vakbarát Hírportál

Aranycsíkos púposmárnát találtak egy kínai barlangban

2017. június 24., szombat 08:40

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült egy nagyon ritka és nagyon különös halat találnia a kínai barlangokban. A ritka fajt a kínai neve alapján magyarul aranycsíkos púpusmárnának nevezhetjük, tudományos nevén Sinocyclocheilus cyphotergous. 

A rendkívül csúnya hal a világ egyik legritkábban fellelhető élőlénye. Először 1988-ban találták meg, azóta viszont ezidáig egyszer sem sikerült dokumentálni. Sem ökológiai adatokkal nem rendelkeznek róla a tudósok, sem egyéb információkkal. Annyit tudni róla, hogy bár vannak szemei, szinte teljesen vak, illetve nincsenek pigmentjei, így a bőre gyöngyházfehér színű. Valamint van egy - a pontyoknál is megfigyelhető - hatalmas púpja, de a tudósoknak fogalmuk sincs róla, hogy miért.

Ez a legbizarrabb édesvízi hal, és az egyik legritkább az egész világon 

- mondta Yahui Zhao, a Kínai Tudományos Akadémia zoológusa. A faj mindössze két példánya található meg múzeumi kollekciókban, illetve ezidáig mindössze egyetlen barlangban találták meg.

Kína a barlangi halak paradicsoma

A hatalmas ázsiai országban rengeteg feltárt - vagy épp feltáratlan - barlang található, amiben rengeteg ritka vagy eddig ismeretlen faj él. Danté Felonio, a San Antonio Állatkert kutatással és természetvédelemmel foglalkozó alelnöke szerint

minden egyes expedíció során felfedeznek új fajokat.

Az intenzív kutatások ellenére azonban számos tényező fenyegeti a barlangi ökoszisztémákat, ezért is fontos, hogy a kutatók azonosítsák a problémákat, dokumentálják a biológiai gazdagságot és megoldásokat találjanak az ökoszisztémák megőrzésére.

Ezzel foglakozik a Chinese Cavefish Working Group, aminek tagjai között vannak biológusok és specialisták a Kínai Tudományok Akadémiáról, a San Antonio Állatkertből, a New Jersey Műszaki Egyetemről, az Alabama-Huntsville Egyetemről és a Louisana State Egyetemről is. Amint találnak egy fajt, néhány példányukat elviszik a Kínai Tudományos Akadémiában lévő laboratóriumukba, ahol további vizsgálatokat végeznek el rajtuk.

Rovatok