Index Vakbarát Hírportál

56 milliárd dollárt ér a Nagy-korallzátony

2017. június 26., hétfő 13:21

Ötvenhat milliárd ausztrál dollárt, nagyjából tizenegyezer-hétszázharmincnégy milliárd forintot ér az ausztráliai Nagy-korallzátony, ami kulcsfontosságú szerepet játszik az ország gazdaságának támogatásában – írja az MTI.

A Deloitte Access Economics jelentése szerint a világörökségi helyszínek közé tartozó Nagy-korallzátony 6,4 milliárd ausztrál dollár gazdasági bevételt generál évente, és nagyjából 64 ezer ausztrálnak biztosít munkahelyet egyebek között a turisztikai szektorban.

A dokumentum szerint több erőfeszítésre lenne szükség a koralltelep megóvása érdekében. 

Ez a jelentés egyértelmű üzenete annak, hogy a Nagy-korallzátony mint ökoszisztéma, mint gazdasági hajtóerő és mint globális kincs túlságosan fontos ahhoz, hogy elveszítsük.

– mondta Steve Sargent, a tanulmányt megrendelő Great Barrier Reef Foundation igazgatója.

A szakemberek gazdasági modelljei alapján a korallzátony 29 milliárd ausztrál dollárral járul hozzá az ország turisztikai, és 3,2 milliárd ausztrál dollárral a rekreációs szolgáltatásokból eredő bevételeihez. A korallzátony további, nem közvetlen módokon további 23,8 milliárd ausztrál dollár bevételt termel Ausztráliának.

Az eredményeket hat hónapnyi tudományos és gazdasági vizsgálatokra, valamint egy 11 ország több mint 1500 lakójának bevonásával készített felmérésre alapozták. Sargent szerint az adatok alapján

a Nagy-korallzátony értéke tizenkétszerese a sydney-i operaházénak.

A világ legnagyobb korallzátonya a története legsúlyosabb fehéredését éli át. A leginkább érintett terület a Port Douglas turistavárostól északra lévő régió, ahol a sekélyvízi korallok 70 százaléka már elpusztult, de a Cairns és Townsville közelében lévő területeket is erősen érinti a fehéredés.

A korallok érzékeny organizmusok. Meghatározott hőmérsékletre van szükségük, és szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal; ezektől nyerik a színüket is. Ha viszont növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, így a színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.

A fehéredés oka a kutatók szerint elsősorban a klímaváltozás és ezzel összefüggésben az óceánok felmelegedése. Komoly kockázatot jelentenek a tengervízbe jutó mezőgazdasági és ipari szennyező anyagok, a part menti települések fejlesztése, és az illegális halászat is.

Rovatok