Index Vakbarát Hírportál

Furcsa színe buktatta le a sosem látott új papagájfajt

2017. június 28., szerda 00:15

Új papagájfajt azonosítottak a mexikói Yucatán-félszigeten – írja az MTI. A kékszárnyú amazonnak elnevezett madár harsány, rövid hangot ad ki, és viszonylag fiatal faj, mintegy 120 ezer éve fejlődött ki a fehérhomlokú amazonból.

Miguel A. Gómez ornitológus a Yucatán egy eldugott vidékén pillantotta meg a papagájt 2014-ben. Felfigyelt rá, hogy egészen más színű tollazata volt, mint a többi ismert fajnak. Az állatot leíró, a PeerJ-ben megjelent tanulmány a madarat a jellegzetes alakja, színezete, hangja és viselkedése alapján új fajként írja le.

A papagáj az Amazona gomezgarzai rendszertani nevet kapta. A faj kicsi, 12-nél kevesebb tagot számláló rajokban él. Magokat, gyümölcsöt, virágokat és leveleket eszik. A tanulmányban kékszárnyú amazonként emlegetett madár jellegzetessége az egyedülálló zöld tollazata. Ugyanaz az élőhelye, mint a yucatáni amazonnak (A. xantholora) és a fehérhomlokú amazonnak (A. albifrons nana), de nem szaporodnak egymás közt.

Az új fajt a többitől a kiáltása is megkülönbözteti,mivel ilyen éles, harsány, rövid, ismétlődő, monoton kiáltású papagáj a világon nincs még egy. Tony Silva, egy független floridai madárszakértő először azt hitte, egy sólyom hangját rögzítették, amikor meghallgatta, bár a kevésbé független, kevésbé floridai és kevésbé madárszakértő amatőrök is furcsa következtetésekre juthatnak ezeket a hangokat hallva:

Rovatok