Index Vakbarát Hírportál

Több száz azték koponyát találtak Mexikóváros szívében

2017. július 2., vasárnap 16:58

Mexikóváros szívében tornyokba rakott emberi koponyákra bukkantak, írta a Reuters. A lelet több kérdést is felvet az Azték Birodalom kultúrájával kapcsolatban, mivel nők és gyerekek kopnyáit is megtalálták.

Több mint 650 mészbe és más csontmaradványokba ágyazott koponyát tártak fel, amik egy kb. 6 méter átmérőjű hengeres tornyot alkottak. A lelet az egyik legfontosabb azték templom, a Templo Mayor közelében található. Mexikóváros maga a volt azték főváros, Tenocstitlan helyén áll.

A torony az archeológusok szerint a Huey Tzompantli, egy hatalmas koponyarakás része letett, amitől a spanyol konkvisztádorok halálra rémültek, mikor Hernán Cortés vezetésével bevették a várost. A koponyarakást számos korabeli irat megemlítette.

Az ellenség elejtett harcosainak levágott fejével díszített koponyarakás, azaz a tzompantli több közép-amerikai kultúra sajátja volt, tartják a történészek. Korábban csak férfiak, főleg fiatal férfiak, valószínűleg harcosok koponyáit találták meg ilyen rakásokban. A nőkről és gyerekekről feltételezték, hogy nem vettek részt a harcokban. Ez az első lelet, ami ezt a feltételezést megkérdőjelezi. Az egyik helyszínen dolgozó régész, Raul Barrera szerint a koponyákat közszemlére tették, majd beépítették a toronyba.

A torony minden kétséget kizárólag az egyike azoknak az épületeknek, amit Andres de Tapia spanyol katona megemlített, mikor 1521-ben elkísérte Cortés-t mexikói hadjáratára. De Tapia több tízezer koponyáról írt, ezeket nevezték el Huey Tzompantlinak. A régészek szerint az ásatáson egyelőre 676 koponyát találtak, ez a szám a munkálatok előrehaladtával egyre nő.

Rovatok