Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi kell ahhoz, hogy netes troll legyen valakiből

2017. július 7., péntek 00:20

Ausztrál tudósok szerették volna kideríteni, milyen tulajdonságoknak kell meglenniük az átlagemberekben ahhoz, hogy trollkodásban, azaz mások provokálásában, ingerlésében, gyalázásában leljék örömüket a különböző internetes fórumokon.

A kutatásban 415, a közösségi médiát használó, 18 év fölötti „normális”, azaz amúgy jellemzően nem trollként viselkedő embert kérdeztek ki egy kérdőív segítségével, hogy megtudják, melyek azok a tulajdonságok, amelyek fogékonnyá tehetik őket a trollkodásra. Amit például olyan kérdésekre való igenlő válaszok alapján állapítottak meg, mint hogy az illető azt mondja, bár tudja, hogy a posztja vagy kommentje mások szerint támadó lesz, ő azért viccesnek gondolja azt – írja a Quartz.

A kutatók többek közt a pszichopátia, a szadizmus, valamint kétféle, az affektív és kognitív empátia meglétét vizsgálták a válaszadókban. Akinek fejlett a kognitív empátiás képessége, az képes megérteni mások érzelmeit, akinek pedig az affektív empátiás képessége fejlett, az maga is képes átélni, megtapasztalni mások érzelmeit, és maga is reagál azokra. A pszichopátiát a kutatók olyan kérdésekkel mérték, mint hogy egyetértenek-e azzal az állítással, a visszavágásnak gyorsnak és mocskosnak kell lennie.

A trollokban két jellemző volt átlagon felüli: a pszichopátiára való hajlam és a kognitív empátiás képesség.

Azaz a trollok képesek az empátiára, de a pszichopátiára való hajlam miatt nem törődnek mások érzéseivel. A fejlett kognitív empátia miatt a trollok képesek felismerni, hogy mi fogja zavarni vagy felzaklatni a másikat, azaz tudni, hogy hogyan csaphatnak oda a legfájóbb pontra. Az affektív empátia hiánya miatt viszont nem élik át az áldozatukban keltett érzéseket.

A kutatók emellett úgy találták, a trollokban magasabb a szadizmusra való hajlam, és jellemzőbb, hogy férfiak.

Rovatok