Index Vakbarát Hírportál

Felpörgött az ázsiai űrverseny

2017. július 8., szombat 10:00

Japán nemzetközi együttműködésben venne részt, amelynek célja, hogy embert juttasson a Holdra valamikor 2030 körül. A japán űrügynökség, a JAXA néhány napja mutatta be terveit az ország kormányának.

Ez az első alkalom, hogy Japán a Nemzetközi Űrállomáson túlra tekint és messzebbre merészkedne. Ugyanakkor nem egyedül tennék. Egyedül túl drága és kockázatos lenne küldetést indítani a Holdra, ezért nemzetközi összefogással szeretnék elérni ezt. Japán beszáll a fejlesztésbe, cserébe kér egy helyet a leendő misszióban.

Japán ajánlata az utolsó lépése az ázsiai űrversenynek, ami egyre jobban hasonlít a hidegháborús szovjet-amerikai versengéshez. Sok ázsiai országnak vannak ambiciózus tervei és ezeket egyelőre egyedül valósítják meg.

Februárban India 104 műholdat küldött az űrbe egyetlen rakétával, jócskán megdöntve a korábbi rekordot, amelyben 37 műholdat bocsátottak fel egyetlen kilövéssel. Az ország a Holdat is elérné, egyelőre még ember nélkül. Ezt 2018-ban tervezik, de tíz éven belül már embert is küldenének a Holdra.

Kínának is nagyszabású tervei vannak: rovert küldenének a Marsra 2020-ban. De űrállomást is építenek, amelyre majd embert is küldenek.

Rovatok