Index Vakbarát Hírportál

Madáragyat esznek az imádkozó sáskák

2017. július 10., hétfő 14:32

Mostanáig csak a horrorfilmekben találkoztunk vérszomjas imádkozó sáskákkal, pedig az ornitológusok azt mondják, hogy ez maga a valóság. Még csak nem is arról van szó, hogy valami titkos és bizarr nukleáris kísérletben óriásira nőtt rovar terrorizálná a világot - ilyesmi tényleg csak a sci-fikben fordul elő -, hanem teljesen átlagos méretű sáskák rendeznek vérfürdőt.

Egy svájci és amerikai kutatókból álló csoport a Wilson Journal of Ornithology című tudományos lapban publikálta az imádkozó sáskák szörnyű szokásairól szóló cikkét, és ebben 147 esetet foglaltak össze.

A világ minden kontinensén előfordult, hogy imádkozó sáskák ettek madarakat.

Kivéve persze az Antarktiszt. Az áldozatok közt 24 különböző madárfajt találtak. Többségük valamilyen aprócska kolibri volt, de a kutatókat leginkább az lepte meg, hogy más fajta madarak, nagyobb példányok is sáskák vacsorái lettek. Persze a támadást főleg nagyobb méretű imádkozó sáskák követték el, ezek átlagosan 6 centiméternél hosszabb testtel rendelkeztek. 

A kutatómunkát nagyban segítették a modern eszközök, hogy bárki feltöltheti a megfigyeléseiről szóló videóját a Youtube-ra. Ezeket a felvételeket a kutatók is megvizsgálták. Egyébként elég nehéz tetten érni a madárfaló rovarokat.

Mint kiderült, általában lefelé csüngő maradakat támadnak meg a sáskák, és

az egyik szemüregen keresztül hatolnak be a fejükbe, hogy elfogyasszák az agyukat.

Néha előfordult, hogy az imádkozó sáska lefejezte a madarat, de az nem olyan nagy szám, hiszen a nőstény sáskáknál ez bevett szokás. 

Rovatok