Index Vakbarát Hírportál

Milliók életét mentheti meg a szuperbanán

2017. július 10., hétfő 10:46

Becslések szerint évente 750 ezer kisgyermek hal meg világszerte az A-vitamin hiányának súlyos következményei miatt, többségük olyan fejlődő országokban, ahol az étrendben meghatározó a banán. Ezért van óriási jelentősége a nagyobb vitaminkészlettel ellátott új banánfajtának- írja a Newsweek.

Az A-provitaminban gazdag, aranyságra húsú gyümölcs létrehozásán több mint 10 éve fáradoztak az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói, munkájukat 7,6 millió dollárral támogatta a Bill & Melinda Gates alapítvány. Az A-provitamin szükséges ahhoz, hogy az ember teste A-vitamint állítson elő. 

A tudósok egy Pápua Új-Guineán honos, A-provitaminban gazdag, ám kevés gyümölcsöt hozó fajtát kereszteztek a világszerte fogyasztott Cavendish fajtával, hogy létrehozzák a vitaminban és tápanyagban bőséges fajtát. Több száz genetikai variációt próbáltak ki, mire megtalálták a megfelelő jelölteket, és az elit génekkel felvértezett fajtákat Ugandában ültették el.

A kutatómunka következő fázisában arra fókuszálnak, hogy képesek-e reprodukálni az eredményeiket, mert az a cég, hogy stabilan el tudják látni a szegény országokat A-vitaminban gazdag táplálékkal.  

Rovatok